Thursday, 24 November 2011

Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri 2011


24 September 2011 - Pada tarikh tersebut telah diadakan satu majlis iaitu Majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri 2011 anjuran PERSAGA. Program yang telah dihadiri hampir 550 orang tetamu yang rata-ratanya dari kawasan Seksyen 2A ini boleh dikatakan satu penganjuran yang terbaik oleh PERSAGA dan paling mendapat sambutan daripada masyarakat setempat. Syabas dan tahniah kepada semua warga PERSAGA kerana telah menjayakan satu program yang mampu menyatukan penduduk-penduduk di kawasan Seksyen 2A tanpa mengira agama, bangsa dan fahaman politik.

Wednesday, 23 November 2011

Jawatankuasa Bertindak Mewartakan Tapak Masjid Antara Gapi


Untuk makluman semua penduduk Antara Gapi seluruhnya, pada 20 November 2011 yang lalu jam 9.00 malam telah diadakan satu mesyuarat bagi menubuhkan dan melantik satu jawatankuasa bagi dipertanggungjawabkan untuk mendapatkan pewartaan tapak tanah bagi pembinaan masjid di kawasan perumahan Antara Gapi ini. Mesyuarat tersebut telah diadakan di Surau Al-Muttaqin yang terletak di Seksyen 1 Antara Gapi.

Ziarah "Orang Baru" di Seksyen 2A


2 Oktober 2011 - Pada tarikh tersebut satu program telah dijalankan oleh pihak PERSAGA di bawah Biro Helwani yang baharu ditubuhkan. Program tersebut merupakan satu aktiviti kemasyarakatan yang julung kalinya dilaksanakan oleh PERSAGA terhadap penduduk Seksyen 2A Antara Gapi.  Program murni seperti ini akan diteruskan lagi pada masa akan datang.

Monday, 21 November 2011

The Eldest and Disable - Pushed and SlappedSomething is not very right just occurred at Seksyen 2A, Antara Gapi, Serendah. As a loyal citizen of Malaysia, we were embedded with kindness and humility since the ever beginning of our life. In our school day, we are taught and educated to respect the constitution by pledging our self to "Rukun Negara":

Kepercayaan Kepada Tuhan,
Kesetiaan Kepada Raja dan Negara,
Keluhuran Perlembagaan,
Kedaulatan Undang-undang,
KESOPANAN DAN KESUSILAAN.

"Kesopanan dan Kesusilaan" meaning courteous and ethic in English manner. But what could possibly "courteous and ethic" can meant to our heart. At Seksyen 2A Antara Gapi these terms never applied at all. The best method is to PUSH AND SLAP!

Friday, 18 November 2011

HADITH 1: BERBICARA DENGAN BAIK DENGAN WAJAH BERSERI

Dari Abi Dzar r.r., berkata: "Rasulullah s.a.w. bersabda: "Janganlah kamu meremehkan kebaikan sekecil apapun, sekalipun engkau bertemu saudaramu dengan wajah yang berseri (Shahih Muslim Hadith No.: 6637)

Perawi Hadith:
Abu Dzar r.a. adalah termasuk di kalangan para sahabat yang zuhud dan dari kalangan muhajirin, memeluk Islam sejak daripada awal dan kisah-kisah hidupnya banyak sekali. Beliau meninggal dunia pada tahun 32 Hijrah di masa Khalifah Saidina Uthman bin Affan r.a.

Thursday, 17 November 2011

Kenapa Mesti Dengan Kekerasan?Pada malam 16 November 2011 telah berlaku satu kejadian di Seksyen 2A Antara Gapi yang tidak sepatutnya berlaku di atas dasar pemikiran dewasa kita yang waras. Tidak perlulah dinyatakan apakah yang berlaku dan di mana kerana pihak pentadbir blog PERSAGA yakin ramai di antara penduduk Seksyen 2A Antara Gapi ini yang telah mendapat berita tersebut.

Thursday, 10 November 2011

Takbir Malam Hari Raya Korban


Pada 5 November 2011 yang lalu bersempena sambutan Hari Raya Aidil Adha 1423 Hijrah, satu majlis takbir dari rumah ke rumah di kejiranan Seksyen 2A Antara Gapi telah pun berlangsung. Majlis tersebut adalah anjuran PERSAGA yang diketuai oleh Biro Hal-Ehwal Kerohanian dan Insaniah, En. Mazlan bin Samah bertujuan untuk mengeratkan hubungan persaudaraan di kalangan penduduk setempat.

Friday, 4 November 2011

Wajah Baru Blog PERSAGAAssalamualaikum w.b.h dan Salam 1 Malaysia kepada semua warga Antara Gapi, Serendah. Terlebih sahulu saya bagi pihak pentadbiran blog PERSAGA memohon ampun dan maaf di atas kesulitan yang timbul berikutan laman blog yang dimiliki oleh Persatuan Penduduk Seksyen 2A Antara Gapi ini telah terhenti operasinya pada 27 Ogos 2011 yang lalu atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Search This Blog

PANORAMA ANTARA GAPI

Perumahan Antara Gapi, Serendah merupakan satu kawasan yang berkonsepkan panorama alam tropika, satu konsep 'hijau' yang diketengahkan oleh pihak Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dalam memelihara alam sekitar. Koleksi foto dibawah ini menggambarkan senario yang indah dan damai di Antara Gapi ini.

KOLEKSI TERBITAN PERSAGA

Untuk makluman para penonton dan warga Seksyen 2A khususnya, mulai pada 29 Julai 2011, semua episod-episod terbitan PERSAGA yang telah berlalu akan dimuatkan di dalam ruangan KOLEKSI TERBITAN PERSAGA ini.

Kepada sesiapa yang ingin mengulangtayang bolehlah memilih siaran yang hendak ditonton dengan meng'klik' pada klip video yang betul di bawah ini.

Pos Yang Terhangat